Historijat

ZiraatBank BH d.d. je 1996. godine stekla pravo na rad i pružanju bankarskih usluga u Bosni i Hercegovini, a već u martu 1997. započela je s radom u Sarajevu kao prva banka u Bosni i Hercegovini sa inostranim kapitalom. 

ZiraatBank BH d.d. je podružnica Turske državne Ziraat Bankasi A.S. koja vam nudi sve vrste bankarskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini: domaći i strani platni promet putem swifta; razmjena valuta; izdavanje i upravljanje platnim karticama; izdavanje i upravljanje međunarodno važećim kreditnim karticama; potrošački krediti; stambeni krediti; auto krediti; poslovni krediti; dokumentarni poslovi i garancije; Western union; E-bankarstvo; računi i depoziti; ATM usluge; POS terminali 

Značajni datumi poslovanja ZiraatBank BH dd:

1996 – Dozvola Agencije za bankarstvo za rad i pružanje bankarskih usluga u BiH

1997 – Banka počela sa radom

1998 – Banka postaje član SWIFT-a

1999 – Banka je dobila VISA, Eurocard i Mastercard licencu za izdavanje i prihvatanje međunarodnih kartica

1999 – Prva u BiH, ZiraatBank počinje izdavati kartice za klijente

2000 – Banka postaje član Western Union grupe

2002 – Prva banka u BiH na osnovu kriterija profitabilnosti po uposleniku

2003 – Uvođenje usluge elektronskog bankarstva

2004 – Povećanje kapitala na iznos od 50.000.000,00 KM

2006 – Prva chip kreditna kartica u BiH

TC Ziraat Bankasi AS

Kao najveća državna banka Republike Turske, u svom sastavu ima 8 domaćih supsidijarnih firmi, 9 stranih banaka podružnica / subsidijara, 22 strane filijale te preko 1700 poslovnica u Republici Turskoj.  

Tokom prve polovine 19. stoljeća u Osmanskom carstvu, strane banke počele su djelovati na teritoriji zemlje i poslujući u skladu sa modelima poslovanja zemalja Zapada. U to vrijeme nije bilo dovoljne akumulacije kapitala za uspostavu bankarskog sustava koji ima nacionalni karakter, pa nije bilo moguće govoriti o postojanju nacionalne banke kao kao vrste ekonomskog alata.

Najznačajniji dio stanovništva koji je bio pogođen ovom situacijom su bili poljoprivrednici, koji su činili ogromnu većinu radnog stanovništva. Poljoprivredni sektor je bio u potpunosti prepušten svojoj sudbini i kao rezultat toga, velikom broju poljoprivrednika koji su suočeni s finansijskim teškoćama bili su potrebni krediti koje su davali pojedinci, jer nije postojala korporativna financijska struktura kod koje bi podnijeli zahtjev za kredit.

Ideja da država treba intervenisati u kreditiranju poljoprivrednika kako bi se pronašlo rješenje problema postepeno je pronalazila svoje mjesto u tadašnjim novinama i u službenim krugovima.

Mithat Paša, guverner tadašnje oblasti (Grad Niš u Srbiji), koja je bila pod vlašću Osmanskog carstva, već je postigao uspješne rezultate na raznim poljima, a također je blisko svjedočio teškim uvjetima s kojima su se poljoprivrednici morali suočiti. Kao rezultat svojih istraživanja, zaključio je da je potrebna državna pomoć kako bi se spasili poljoprivrednici Tada se od strane države i pod vodstvom Mithat paše 1863. godine osniva organizacija pod nazivom „Državni fondovi“. Ova inicijativa ušla je u istoriju kao prvi primjer nacionalnog bankarstva i bila je osnova današnje Ziraat banke.